6.3.2020, jupiter
Kasvit kivun hoidossa
Kautta aikojen eri kulttuureissa on osattu hyödyntää rohtokasveja erilaisten kiputilojen, kuten selkäkipujen, lihasjäykkyyden, nivelkipujen ja -tulehduksen, turvotuksen ja ruhjeiden hoidossa. Fytoterapeuttisten, kasvien tehoaineisiin perustuvan hoidon tavoitteena on hoitaa paitsi oireita, myös niiden syitä, sillä kivun tunteminen on kehon tapa kertoa, että kaikki ei ole kohdallaan.
Rohtokasveja käytetään sisäisesti muunmuassa yrttiteenä (esimerkiksi Puhdas Puro), uutteina (esimerkiksi Detox-tipat), jauheina, sekä villiyrttien muodossa ravintona, ja ulkoisesti erilaisina kylpyinä, linimentteinä, voiteina, salvoina ja öljyinä. Frantsilan Kipu-hoitoöljy on kehitetty lieventämään kipua, laukaisemaan jännityksiä, elvyttämään verenkiertoa sekä aktivoimaan lymfan toimintaa, ja se sopii erityisen hyvin käytettäväksi paikalliseen hierontaan. Öljyä käytetään pieni määrä kerrallaan, ja sitä hierotaan oireilevalle alueelle parhaan hoitotehon saavuttamiseksi useamman kerran päivässä, mutta vähintään aamuin illoin. Öljyä sivellään tai hierotaan aina sydämeen päin. Jos kivun aiheuttajana on tulehdus, silloin pelkkä hellä sively riittää.
Kipu-hoitoöljyn öljypohjana ovat kylmäpuristetut luomukasviöljyt (auringonkukan siemen- ja oliiviöljy), joihin on uutettu kotimaisia luomuyrttejä. Lisätehoa öljyyn tuovat aromaterapeuttiset eteeriset öljyt sekä suomalaiset kukkaterapeuttiset uutokset ja homeopaattinen arnikki.
Tässä muutamia Kipu-hoitoöljyn sisältämiä, fytoterapeuttisia vaikutuksia omaavia kasveja:
Siankärsämö (Achillea millefolium) on tunnettu tulehduksia estävänä kasvina, jolla on myös voimakkaita antimikrobisia ja verenvuotoa tyrehdyttäviä vaikutuksia, jotka mm. edistävät haavojen parantumista.
Mesiangervo (Filipendula ulmaria) sisältää antioksidantteja, flavonoideja ja salisylaatteja, jotka tukevat kehon luontaista kivun hallintaa ja estävät tulehduksia.
Kuisman (Hypericum perforatum) vaikuttavat aineet sisältävät hyperisiiniä ja flavonoideja, kuten hyperosidia, joiden on todettu auttavan hermostolliseen kipuun, kudosta uudistavasti ja hermovaurioita hoitavasti.
Vaivaiskoivun (Betula nana)antireumaattiset vaikutukset voivat auttaa lihasjäykkyyteen.
Katajan (Juniperus communis) sisältää erilaisia monoterpeenejä, kuten limoneeniä, kamferia ja beetapineeniä, joilla on todettu olevan tulehduksia ehkäiseviä, antioksidanttisia ja antibakteerisia vaikutuksia.
Arnikilla (Arnica montana) on monia kipua lievittäviä ominaisuuksia, ja sitä on jo pitkään käytetty homeopatiassa kivun hallintaan ja lievittämiseen, sekä turvotuksen ja ruhjeiden hoitoon.
Rosmariini (Salvia rosmarinus) stimuloi verenkiertoa paikallisesti, joka voi auttaa lievittämään niveltulehdukseen, iskiakseen tai lihasrasitukseen liittyvää kipua.