14.7.2021, jupiter

Kukkaterapia hoivaa ihmismieltä

Frantsilan kaikessa tekemisessä keskeistä on ihmisen ja luonnon kestävä sopusointu. Tuotesarja jossa tämä tiivistyy aivan erityisellä tavalla on kukkaterapiatipat. Tohtori Edward Bachin vuosisata sitten kehittämä tapa hoitaa mieltä elää James Cormierin käsintehdyissä uutoksissa, joissa poikkeuksellisen luontomme kukat värähtelevät ominaistaajuuksillaan, hoitaen mielialaa.

Kukkaterapia tuo ihmisen ja kukat yhteen, parantaen välittämällä kukkien energeettisiä värähdyksiä. Lääkäri ja homeopaatti Edward Bachin (1886-1936) kehittämä terapiamuoto on yksinkertainen, hienovarainen tapa hoitaa mielialaa – niin omaa kuin läheisten ihmisten, ja myös eläinten, mielialaa. Kukkaterapiassa ihminen nähdään osana luontoa ja sen kenties kauneimpien ilmentymien, kukkien, sukulaisena. Luonto kokonaisuutena, jonka osa ihminen on, voi parantaa mieltä ja avata sen lukkoja tuomalla ihmisen elimistöön kukkien informaatiota. Siksi kukkaterapiaa kutsutaan informaatio- tai lähdeterapiaksi.

Olkoon sydämissämme aina iloa ja kiitollisuutta siitä, että kaiken olevaisen suurenmoinen Luoja, rakkaudessaan meitä kohtaan, on pelloille asettanut yrtit meidän parantamiseksi. (Bach, 1933, blogin kirjoittajan vapaa käännös)

Kukkien värähdykset kohottavat mieltä

Bachin diagnoosi ihmisen mielenterveyden ongelmille on yksinkertainen: hän määritteli sen sielun ja persoonallisuuden ristiriitana. Yhteiskunnan vaatimukset tukahduttaa herkästi sielun ja hengen puhtaat, rakastavat ominaisuudet. Ihminen kehittää persoonallisuutta lapsuudesta lähtien, saaden herkästi aikaan lukkoja mielessä, jotka peilaantuvat myös kehoon erilaisina jännitystiloina.

Kukkaterapiassa nähdään, että eri kukat välittävät eri energioiden syvimpiä olemuksia, eli energeettisiä värähdyksiä, eli resonansseja. Ottamalla tietyn kukan puhtaasta energiasta tallenteen lähdeveteen saadaan kukan värähdystä välittävää uutosta, jota käytetään vaikuttamaan ihmisen luontaisiin värähdyksiin. Ihmiskehon läpi kulkee biosähköinen resonanssi, johon kukkauute vaikuttaa syvimmällä olemuksellaan, joka on tallennettu uutokseen. Uutos tarjoaa korjaavan värähdyksen, joka huuhtelee harhateille eksyneet mielenlaadut pois, puhdistaen terapeuttisesti.

Kehossamme kulkee jatkuva sähkövirtaus, jota ei mitata volteissa, vaan hienojakoisemmalla milliampeeritasolla. Tähän sähköiseen järjestelmään perustuvat vyöhyketerapian ja akupunktion vaikutukset. (…) Kun ihminen nauttii kukkatippoja, veteen tallentunut informaatio siirtyy ihmisen sähköiseen järjestelmään ja saa siellä aikaan muutoksia. (Haapanen & Haapanen, 2004)

Kukkaterapiatipat vaikuttavat mieltä kohottavasti ja psyykeen kaikkiin tasoihin. Käytettävä kukka valitaan oman mielen tarpeiden mukaan: esimerkiksi nokkonen tuo elinvoimaa uupuneille ja voimattomille, kun taas kissankello avaa tunne-elämän lukkoja ja käynnistää tunteiden lempeän virtauksen. Jokaiselle kukalle on määritelty lause. Esimerkiksi metsäorvokki, joka tukee ujoa ja vetäytyvää tuomaan esille todellisen itsen, tulee tämän saatteen kera: ”Löydän sisäisen kauneuteni ja tuon sen esille”. Lausetta voi toistaa ääneen, eläytyen siihen ja muuten tyhjentäen mielen meditaation avulla. Kukkaterapiatipat vaikuttavat hienovaraisesti, eikä niillä ole havaittu haittavaikutuksia. Niitä voi hyödyntää kaikenlaiset ihmiset, myös eri lääkitysten ohella. Ne ovat myös oiva tuki muita luontaishoitoja tehdessä.

Jotta olisi vastaanottavainen kukkaterapian vaikutuksille, on eduksi tuntea meditaation tai mielen hiljentämisen perusteet. Päästämällä irti ajatuksista ja tunteista pystyy tarkemmin aistimaan kehon hienovaraisuutta ja myös kukkien värähdyksiä. Lapset ja eläimet eivät ole yhtä ehdollistuneita yhteiskunnan normeille kuin aikuiset ihmiset, ja tuntevat siksi usein kukkaterapian vaikutukset vahvemmin. Aikuinen, jolla on paljon lukkoja, voi silti kokea kukkien parantavan vaikutuksen ja kuuri saattaakin aiheuttaa tunteellisia purkauksia, jotka ovat luontainen ja terve tapa vihdoin käsitellä patoutumia. Bach määritteli sairauden luonnon tavaksi hälyttää meille korjattavista asioista, ja näki sairauden rankkuudestaan huolimatta lopulta hyvänä asiana, kun sen ottaa opettajakseen.

Vakavasti mielenterveysongelmaisille kukkaterapiatipat voivat olla liikaa, varsinkin jos ei ole voimavaroja eikä työkaluja käsitellä pintaan nousevia, vahvoja tunteita. Kukkaterapia ei siis yksinään ole varma tapa parantaa masennusta tai muuta mielenterveydellistä tilaa, vaan silloin kannattaa hakea mielenterveyteen erikoistuneen ammattilaisen apua. Kun on oppinut käsittelemään ajatuksiaan ja tunteitaan, kukkaterapia voi olla oiva tapa syventyä tunteisiin, joita on opetellut kohtaamaan.

Käsityö, kokemus ja kirkkaus kukkauutoksien takana

Erityinen tuoteperhe terveystuotteidemme sarjassa on suomalaiset kukkaterapiatipat, jotka olemme kehittäneet tutkimusryhmän sekä Bach-kukkaterapeuttien kanssa. Matka tätä kohti alkoi vuonna 1979, kun Frantsilan perustaja James Cormier kohtasi kukkaterapian käsitteen Yhdysvalloissa ensimmäistä kertaa.

Alkuun James epäili, että laimennetuilla kukilla olisi minkäänlaista vaikutusta ihmiseen. Silti hän antoi kohtaamansa kukkaterapeutin valita hänelle sopivan kukkaisuutoksen, jota hän nautti osana luontaishoitoa. Hoidon jälkeisen luontokävelyn ja meditaation aikana pintaan nousi yllättäen kaikenlaisia tunteita. ”Itkin sisäisesti ja ajattelin, että mikä on pielessä? Tämä ei ole minun tapaista. Jatkoin meditointia ja pikku hiljaa tunteet rauhoittuivat. Kerroin myöhemmin tästä yllättävästä prosessista terapeutille joka totesi, totta kai, otit tunti ennen sitä kukkaterapiatippoja. Aloin ymmärtämään, että kukat voivat vaikuttaa aika vahvasti ja parantavasti, ja kiinnostuin aiheesta toden teolla. Annoin kukkaterapiatippoja ystäville, joilla minun lailla ei ollut korkeita odotuksia niitä kohtaan, ja sain pian kuulla heidän vahvoista kokemuksista. Luin myös Edward Bachin kirjoituksia. Heal Thyself-kirjassa kosketti seuraava määritelmä: kun ihminen poikkeaa sielunsa polulta, syntyy ahdistusta siitä ettei kaikki ole kuten pitäisi, ja pitkittyneenä tämä ahdistus johtaa sairauteen.”

James ja Virpi (Raipala-Cormier, Frantsilan toinen perustaja) olivat mukana tutkimusryhmässä kun kalifornialaisia kukkaterapiatippojen määreitä, eli indikaatioita, kehitettiin 70- ja 80-luvun taitteessa. Suomeen muutettuaan he vetivät 80-luvulla kukkaterapeutin koulutuksia sadoille ihmisille. Tehtiin elämyspedagogisia harjotuksia, jolloin annettiin tietyn kukan kutsua ja tehtiin siitä uutos Bachin ohjeiden mukaisesti. Koulutuksissa huomattiin, että tiettyjä kukkia valittiin huomattavasti useammin kuin toisia. Esimerkiksi kissankello oli todella suosittu, ja osoittautui ilmentämään tukea elämänmuutokseen. Lemmikki taas oli monelle tärkeä tuki hyväksymään siviilisäätynsä sinkkuna; olla haikailematta niin menneitä kuin tulevia sekä elää hetkessä. Päivänkakkara veti puoleensa ihmisiä, jotka sen avulla saivat selkeytettyä elämänsä suuntaa.

”Meille nousi pian ajatus lähiympäristömme kukkien uuttamisesta Bachin metodien mukaisesti, tarjoamaan käyttövalmiita tuotteita laajemminkin suomalaisille. Tästäkin minulla oli alkuun epäilyä. Mistä voisimme tietää, että valitsemamme kasvit toimisivat yhtä tehokkaasti kuin Bachin valitsemat kasvit?”

Suomalaiset kukkaterapiatipat kehitettiin yhteistyössä Bach-kukkaterapeuttien sekä tutkimusryhmän kanssa. Kaikki tutkimusryhmän jäsenet olivat käyneet viiden viikon kukkaterapeuttikoulutuksen. Sadasta kukasta lopullisiksi kukkaterapiatipoiksi valikoitui 24 kukkaa, jotka todettiin erityisen sopiviksi suomalaisten mielenlaadulle ja tunteiden rakenteelle, joilla on omat taipumuksensa ja joiden yleistämisestä on tässä hyötyä.

Vuosien varrella James on työskennellyt monenlaisten luontaishoitojen tekijänä. Shiatsuhoitojen lisäksi hän tarjosi pitkään kukkaterapiaa. Kukkauutteen terapiaa varten hän valitsi heilurimetodilla. Tuolloin, suomalaisten tippojen ollessa uusia, heiluri valitsi yhä enemmän suomalaisia kukkaterapiatippoja. Hoidot olivat hedelmällisiä ja luotto niihin kasvoi tasaisesti.

Nyt Suomessa on sen verran kukkaterapeutteja että James kokee tärkeämmäksi keskittyä esimerkiksi Frantsilan tuotekehitykseen sekä toiminnan henkisiin puoliin. Jälkimmäiseen lukeutuu kukkaterapiatippojen valmistus. James valmistaa kaikki Frantsilan kukkaterapiatipat käsin. Kasvukauden aikana hän käy säännöllisesti keräämässä ja uuttamassa parhaimmillaan olevia kukkia. ”Seuraan Bachin ohjeita ja ideoita pääsääntöisesti. Käytän aurinkomenetelmää hieman enemmän. Keittämismenetelmä sopii erityisen hyvin havupuiden kukille, kuten mänty ja kuusi. Bachin terapiatippojen sarjassa on huomattava määrä puiden kukkia. Suomalaisessa kukkaterapiasarjassa on monta hennompaa, maassa kasvavaa kukkaa, joiden rakenteelle sekä värähtelyä tuomaan esiin aurinkomenetelmä sopii parhaiten. Se tarkoittaa kukkien keräämistä puhdistettuun, kirkkaaseen astiaan, jossa ne saavat uuttua lähdeveden pinnassa ja auringon valossa monta tuntia. ”

Valmistaessaan kukkaterapiatippoja James pitää huolen että mieli on tasapainoinen eikä häiritse hienovaraisten värähtelyjen tallentamisen prosessia. Hiljentyminen, meditaatio ja mantrojen toisto auttavat puhdistamaan mielen ja tunteet epäsuotuisista värähtelyistä. ”Pyrin olla olematta auringon ja kukkien tiellä, olla vaikuttamatta niiden prosesseihin.” Mielen tasapainoa ja hallintaa vaatii esimerkiksi vanamon kukkien keruu – ollessaan polvillaan pitkään sekä hyttysten läheisyydessä on silti ensisijaista pitää mieli kirkkaana ja neutraalina. Valkoinen vaatetus tippoja uuttaessa korostaa tätä, kun tietty vaatteen väri ei heijasta muita värejä luontaisesta ympäristöstä sen enempää kuin toisia.

Puhtaan luontomme valovoimaa ja värähdyksiä

Suomalaisia kukkaterapiatipat ollaan huomattu värähdyksiltään erityisen vahvoiksi, sillä kukat ovat kasvaneet yöttömän yön valossa sekä poikkeuksellisen puhtaassa luonnossa.

Voit hankkia Jamesin uuttamia Frantsilan kukkaterapiatippoja joko yksittäin tai koko sarjana. Niitä voit käyttää aikuisille, lapsille ja eläimille. Esimerkiksi koirien ukkosenpelkoa on onnistuneesti hoidettu kukkaterapialla. Alla olevassa taulukossa näet kaikki kukkaterapiatipat sekä niiden vaikutusalueet. Kasvin nimen kohdalla on linkki kyseiseen tuotteeseen.

Voit myös tulla Frantsilaan Virpi Raipala-Cormierin pitämälle kukkaterapiakurssille 17.-18. heinäkuuta – tässä voit lukea lisää sekä ilmoittautua. Kurssilla opetellaan tekemään kukkauutoksia itsenäisesti, jolloin mahdollistuu luontaislääkkeen luominen mistä vaan kukasta, jota kohtaan kokee vetoa. Se oli Bachin mukaan tärkeä valintaperuste: ihminen voi intuitiollaan tietää, minkä kukan parantavia ominaisuuksia hän kaipaa, vaikkei edes osaisi vielä määritellä kukan voimalausetta tai vaikutusaluetta mieleen. Kurssilla saa myös neuvoja kukkaterapian sisällyttämisestä luontaishoitajan työhön.

Hiljaiselle kuuntelijalle luonnon aarteet paljastavat salaisuuksiaan. Vähitellen voi avautua ykseyden kokemus luonnon kanssa: ihmisen olemuksesta löytyy kaikki ne kauniit laadut ja sävyt, joita hän kukissa ihailee. (Haapanen & Haapanen, 2004)

Kirjallisuutta

Bach, Edward. 1931. Heal Thyself. Brightwell-cum-Stowell: The Dr Edward Bach Centre. Luettavissa: https://www.bachcentre.com//data/wordpress/htdocs/wp-content/uploads/2019/10/heal_thy.pdf

Bach, Edward. 1933. The Twelve Healers and Other Remedies. Brightwell-cum-Stowell: The Dr Edward Bach Centre. Luettavissa: https://www.bachcentre.com//data/wordpress/htdocs/wp-content/uploads/2019/10/Twelve_Healers_1941.pdf

Haapanen, Elina ja Jarkko. 2004. Suomalainen kukkaterapia: Tunteiden ja mielen luonnonmukainen hoito. Juva: Unio Mystica.