1.6.2021, jupiter

Kamomilla, rauhoittava ja lempeä liittolainen

Kamomilla on yksi vanhimpia ihmisen käyttämiä lääkekasveja. Kamomilla rauhoittaa ja hoivaa erittäin monipuolisesti, niin sisäisesti kuin ulkoisesti, ja onkin saanut lempinimekseen äidin syli. Frantsilassa luomuviljelty kamomilla päätyy yrttiuutokseen, joka yhdistää parhaat tuntemamme lääkekasvit monivivahteisiksi voiteiksi ja tipoiksi.

Kamomillan kukat rauhoittavana rohtona

Kamomillasuku on laaja, ja kuuluu asterikasvien heimoon. Suvun tieteellinen nimi Matricaria on johdettu latinan sanoista mater (äiti) ja matrix (kohtu), joka on yhtä selkeä viite kuin äidin syli. Yrtillä on nimittäin hoidettu naisten sekä lasten vaivoja monipuolisesti. Rohtona käytetään kukkia. Kamomillan vaikuttavia aineita ovat eteerinen öljy, flavonoidit, kumariinit, koliini, lima-aine, kamomillaesteri, karvasaineet, fytostretiini, klorogeenihappo sekä nikotiinihappo.

Kamomillalla on varsinkin rauhoittava vaikutus, monella tapaa. Sitä on käytetty rauhoittamaan vatsaa ja tukemaan ruuansulatuksen toimintoja. Sillä on laukaistu sileiden lihasten kouristuksia, tehden siitä luottoyrtin esimerkiksi kuukautiskipujen aikaan. Ulkoisesti kamomillalla on desinfioitu ja edesautettu tulehdusten sekä haavojen paranemista. Sillä on myös lievitetty kutinaa sekä hoidettu kuumottavaa, ärtynyttä tai herkkää ihoa, esimerkiksi kylvyissä. Näiden lisäksi kamomillatee on tietenkin iltateen klassikko, jonka tuoksu ja maku yhdistyvät rentoutumiseen päivän päätteeksi.

Kansanlääkinnän uranuurtaja Elias Lönnrot kirjoittikin kamomillasta (jota hän kutsui kameli-saunioksi) vuonna 1839 julkaistussa Suomalaisen talonpojan koti-lääkärissä:

Kukilla on hiestyttävä, lieventävä, vatsaavahvistava voima, hyödylliset horkkaa, ähkyä, väänteitä, ulkotautia, kouristajaa, kivitautia, jälkipureita, emätautia vastaan. Nautitaan joko kuiviltaan hienonnettuna teelusikallinen tai runsaampi erillään (horkassa väliaikana), taikka teenä kiehuvan veden tai juoman kanssa laitettuna, taikka kukkaviinana. Ulkonaisesti käytetään niitä lavamangeiksi vatsan vaivoissa ja kuiviltaan (lämpimiksi) haudekääreiksi kaikenlaisia kivistyksiä ja ajetuksia lieventämään ja vanhoja mätähaavojakin parantamaan.

Perinteikäs lääkekasvi Hämeenkyrön pellolla

Frantsilassa viljelemme kamomillasauniota yrttiuutoksiimme, luomuna tietenkin. Kamomilla aloittaa elinkaarensa vasta toukokuun alussa, sillä se on suhteellisen nopea kasvattaa. Ensin sitä taimikasvatetaan siemenestä kasvihuoneessa, jonka jälkeen se siirretään pienenä pottitaimena ulos totuttelemaan lämpötilan vaihdokseen. Sitten se istutetaan pellolle, ukontulikukan ja kehäkukan läheisyyteen. Nämä uhkeat naapurit houkuttelevat pölyttäjiä eniten, vaikka kamomillakin auttaa siinä. Kamomilla on yksivuotinen kasvi, joten se istutetaan joka vuosi uudestaan ja eri paikkaan.

Kamomillan satoa pääsemme korjaamaan jo kesäkuun lopussa. Kukat korjataan käsin, kuivatetaan sekä jauhetaan, jolloin saadaan maksimaalisesti vaikuttavia aineita talteen. Kamomillajauhe päätyy yrttiuutoksiimme, jotka toimivat monen luonnonkosmetiikan tuotteemme pohjana.

Kamomillasuvun kasveista käytämme uutoksiin kamomillasauniota, joka on kamomillan eurooppalainen laji jota viljelemme. Käytämme myös roomalaista kamomillaa, josta eteerinen öljymme on tehty. Se on kiinalaisessa lääketieteessä arvostettu ainesosa, ja luokitellaan Qitä, eli elämänenergiaa, sääteleväksi ja tasapainottavaksi yrtiksi.

Tasapainoa kamomillasta, sisäisesti ja ulkoisesti

Olemme nostaneet kamomillan monipuoliset hyödyt lääkekasvina tuotteisiimme niin yksinään kuin osana monivivahteisia yrttiuutoksia.

Kamomilla-uutetta voit käyttää niin sisäisesti rauhoittamaan vatsaa, kuin ulkoisesti hoitamaan iho-ongelmia. Sen tippoja voi nauttia sekoitettuna veteen tai yrttiteehen, Tuutu– ja Puhdas puro -teet sisältävät myös kuivattua kamomillaa jolloin saa monikerroksisen kamomilla-annoksen. Uutteen tippoja voi myös sekoittaa kylpyihin rauhoittamaan ihoa ja edistämään sen uudistumista. Uute on myös erittäin monikäyttöinen lastenhoidossa – löydät paljon kamomillavinkkejä uudesta lasten luonnonmukaisen hoidon oppaasta.

Karvakorva-uute sisältää monipuolisen kattauksen yrttejä jotka hoitavat korvia, kurkkua ja nielua, ja kamomilla on siinä olennaisessa osassa. Leijonamieli-uute puolestaan tukee sydäntä ja verenkiertoa, myös kamomillan voimin.

Frantsilan klassikko Hellä-shampoo on saanut uuden pakkauksen piparmintun koristaman pullon muodossa. Piparmintun rinnalla yhtä tärkeä osa tätä tuotetta on kamomillan yrttiuutos. Se rauhoittaa hiuspohjaa ja on kehitetty korjaamaan erityisesti vaurioituneita ja värjättyjä hiuksia.

Luonnon deodorantissa ja 11 yrtin käsivoiteessa hyödynnämme myös kamomillan ihoa rauhoittavaa vaikutusta. Luonnon hammastahnaan kamomilla tuo antibakteeriset ominaisuutensa.

Roomalaisen kamomillan eteerinen öljy on oivallinen rauhoittaviin hierontoihin sekä diffuuseriin. Sitä voi myös käyttää kylpyvedessä, kuten uutetta yllä. Eteeristä öljyä ei kuitenkaan kannata nauttia sisäisesti.

RITUAALI: Kamomillaa kuukautiskipuihin

Kuukautisten koittaessa muista levätä mahdollisimman paljon, varsinkin vuodon ensimmäisinä päivinä ja mahdollisuuksiesi mukaan. Hoida kipuja alavatsassa, sisäreisissä ja alaselässä kamomillan avulla. Levitä Kamomilla-uutetta alueille joissa kipu tuntuu, ja laita päälle lämmitetty Paras ystävä-hoitopakkaus. Lepää ja anna kehosi puhdistaa itseään rauhassa.