14.3.2020, jupiter
Luonnonmukaista tukea vastustuskyvyn kohottamiseen
Hyvä vastustuskyky rakentuu monista tekijöistä kuten riittävästä levosta, terveellisestä ravinnosta ja hyvästä mielialasta. Lisäksi voimme tukea terveyttä monipuolisesti yrteillä ja eteerisillä öljyillä sekä tietenkin hyvällä käsihygienialla. Pese kädet vedellä ja saippualla usein ja huolellisesti, ainakin 20 sekunnin ajan. Käytä alkoholipohjaista käsihuuhdetta, jos et voi pestä käsiäsi. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi. Yski tai aivasta hihaan, älä käsiisi.
Vastustuskyvyn kohottajat
Vastustuskyvyn kohottamiseen erinomaisia yrttejä ovat siankärsämö ja kaunopunahattu eli auringonhattu. Suomalaisista rohtokasveista siankärsämö, Achillea millefolium, on yksi tärkeimmistä. Ennen vanhaan ikääntyviä ihmisiä kehotettiin nauttimaan kaksi kupillista vahvistavaa siankärsämö-teetä aamupäivän aikana. Siankärsämö elvyttää yleisesti kaikkia kehon toimintoja ja näin virkistää oloa. Se auttaa myös ruoansulatusta ja suoliston toimintaa.
Siankärsämöä on pidetty vahvuuden symbolina. Kreikkalainen vanha tarina kertoo, että soturi Akilles tuli haavoittumattomaksi saadessaan siankärsämökylvyn, ja ainoastaan kantapää jäi hänen heikoksi kohdakseen eli ”Akilleen kantapääksi”. Tutkimuksissa on todettu siankärsämön aktivoivan valkosoluja, jolloin se käynnistää kehon oman puolustuksen eli “sisäiset poliisivoimat”. Tuhattaiturinakin tunnettua siankärsämöä kannattaa pitää käden ulottuvilla kaikkina vuodenaikoina.
Auringonhattu-uute on Euroopassa yksi tunnetuin ja eniten käytetty immuniteetin vahvistaja. Sitä on perinteisesti käytetty hengitysteiden tueksi, ihon desinfiointiin ja tulehduksiin sekä nielun ja kurkun kurlaukseen hieman laimennettuna. Frantsilan Auringonhattu on luonnonmukaisesti viljelty, oikeaan aikaan kerätty ja luomualkoholiin uutettu. Vaikuttavat tehoaineet saadaan kukista ja juurista, joita käytämme uutteessa niin tuoreena kuin kuivattunakin, jotta tehoaineita saadaan uutteeseen suurin mahdollinen määrä. Juurta on arvostettu kansainvälisesti ja terapeuttisesti erittäin aktiivisena osana, ja Frantsilan Auringonhattu-uutteen juuripitoisuus (7%) on markkinoiden suurin.
Yrtit terveyden tueksi
Lämmittäviä kasveja ovat myös piparjuuri, inkivääri, krassi, valkosipuli ja mustaviinimarja (erityisesti lehdet), joita kannattaa nauttia kehoa vahvistavina ja lämmittävinä juomina myös flunssan iskiessä. Mehiläisten tuottama kittivaha eli propolis ja hunaja on myös tärkeiksi aineiksi edellä mainittujen lisäksi. Frantsilan Kylmänroppi-uute tarjoaa tehokkaan vahvistuksen oloon. Tämä viiden yrtin ja propoliksen synerginen yhdistelmä on kehitetty modernin fytoterapian ja kansanperinnetiedon pohjalta, jossa siankärsämö, timjami, auringonhattu, piparjuuri ja inkivääri tukevat hengitysteiden toimintaa.
Ravinto ja luonnon vitamiinit
Hyvän ravinnon tärkeyttä ei voi aliarvioida. Huonot ravintotottumukset (mm. suuri valkaistun sokerin käyttö) laskee immuniteettia heti. Tuoreiden paikallisesti viljeltyjen luomuvihannesten määrää kannattaa nostaa aterioilla. Ne sisältävät paljon polyfenolisia yhdisteitä, joiden tiedetään kohottavan kehon puolustusvastetta.
Antioksidanteilla kuten tärkeillä vitamiineilla (C-, A-, B- ja E-vitamiini) ja niiden kanssa yhdessä toimivilla hivenaineilla (sinkki, magnesium, seleeni) on myös tärkeä merkitys mm. stressitekijöiden lisääntyessä. Myös D-vitamiinilisä on flunssakausina paikallaan. Kotimaiset marjat, niin metsä- kuin puutarhamarjat, ovat tunnetusti hyvin vitamiini- ja hivenainerikkaita ja erityisesti tyrnissä C-vitamiinipitoisuus on valtava.
Kasviantioksidantit ovat tärkeitä kehon yleishyvinvoinnin kohottamisessa ja taistelussa vapaita radikaaleja vastaan, ja niitä tarvitaan enemmän myös silloin kun ihmisen mieliala laskee ja fyysiset ja psyykkiset rasitustekijät kasvavat. Marjojen lisäksi kasviantioksidantteja sisältävät myös runsaasti useimmat maustekasvit sekä nokkonen, jota voi lisätä ruokiin murskeena. Yrteillä voidaan ylläpitää kehon hyvää kuntoa ja vahvistaa elinvoimaa. Helppo tapa hyödyntää tehokkaita luomuyrttejä ovat viherjauheet kuten Aurinkovoima villiviherjauhe, jonka luomuviljellyt raaka-aineet nokkonen, sinimailanen, porkkanan lehti, mäkimeirami, persilja, siankärsämön lehti, liperi, voikukan lehti ja pihatähtimö toimivat suojaravinteina ja antioksidantteina. Aurinkovoimaa voi lisätä kätevästi salaatin, ruoan tai smoothien sekaan. Luonnon herätessä, jo pienetkin nokkosen, voikukan ja vuohenputken versot kannattaa kerätä tuoreena ravinnoksi.
Eteeriset öljyt avuksi
Tiesitkö, että eteerinen öljy on kasvin oma luonnonapteekki, jolla kasvi hoitaa ja korjaa itseään, sekä houkuttelee tuoksulla pölyttäjiä luokseen? Monilla eteerisillä öljyillä on sekä antiviraalisia että antibakteerisia ominaisuuksia, ja niitä voi hyödyntää monin tavoin kuten huoneilman puhdistamisessa, höyryhengityksessä, saunassa ja kylvyissä tai pirskotettuna nenäliinaan.
Eteerisessä mäntyöljyssä on raikas ja voimakas, metsäinen tuoksu. Mäntyöljyssä on metsän virkistävää voimaa, joka energisoi, stimuloi ja terästää keskittymiskykyä. Antiseptinen ja desinfioiva mäntyöljy raikastaa ja puhdistaa tehokkaasti huoneilmaa. Se avaa hengitysteitä ja vahvistaa oloa. Eteerinen mäntyöljy uutetaan höyrytislaamalla männyn havuista. Käytä diffuuserissa, saunassa ja vahvistavassa jalkakylvyssä.
Nauti eukalyptuksen virkistävistä ja hengitystä avaavista tuoksuvivahteista. Eteerisessä eukalyptusöljyssä on raikkaan minttuinen, mausteisen kamfeerinen tuoksu. Eukalyptusöljy lievittää tukkoisuutta. Öljy raikastaa tehokkaasti huoneilmaa. Käytä diffuuserissa, höyryhengityksessä, saunassa tai vaikka virkistävässä kylvyssä. Sekoita kylpyä varten muutama tippa eukalyptuksen eteeristä öljyä esimerkiksi suihkugeeliin, jotta se sekoittuu veteen.
Timjamin eteerisessä öljyssä on lämmin, mausteisen yrttinen, voimakas tuoksu. Perinteisenä lääkekasvina tunnettu timjami vahvistaa kehoa ja mieltä. Timjamin voimakkaan antiseptinen ja haihtuva tuoksuöljy tunnetaan sen ruoansulatusta edistävistä ja hengitysteitä avaavista ja tulehdusta hillitsevistä ominaisuuksista. Timjamin eteerinen öljy vesi-, tai höyrytislataan tuoreista tai osittain kuivatuista lehdistä sekä kukkivista latvoista. Käytä timjamia höyryhengityksessä, jo yksi tippa on hyvin voimakkaan tuoksuinen, joten käytäthän varoen, 1 tippa reiluun litraan kuumaa vettä riittää.
Eteeriset öljyt desinfiointiin
Eteeristen öljyjen antiviraalisia ja antibakteerisia ominaisuuksia voi hyödyntää käsihygieniassa. Voit lisätä seuraavia eteerisiä öljyjä nestemäiseen saippuaan: teepuu, timjami, mänty, laventeli (esimerkiksi 1-2 tippaa teepuuta + 1-2 tippaa timjamia yhteen teelusikalliseen (5 ml) saippuaa).
Pieni muistilista sairastuneelle:
– Lepää ja nuku riittävästi
– Juo paljon! Nauti veteen sekoitettuna vahvistavia ja vastustuskykyä kohottavia uutteita tai yrttiteetä.
– Kurkun ollessa kipeä, on hyvä kurlata kurkkua desinfioivalla suolavedellä (vähintään 1%). Nauti lämmintä juomaa, johon on sekoitettu 1 tl hunajaa, 1 tl sitruunan mehua + auringonhattu– ja siankärsämöuutetta.
– Nenän limakalvoja on hyvä huuhdella kehon lmpöisellä suolavedellä, jolloin nenäkannuun lisätään noin teelusikallinen merisuolaa. Ahavoituneen nenän ihoa ja limakalvoja voi hoitaa Kehäkukka-porkkana öljyllä.
– Käytä runsaasti marjoja ja kasviksia. Tankkaa vitamiineja C-, A-, B- D- ja E-vitamiineja, ja niiden kanssa sinkkiä, magnesiumia ja seleeniä.
– Lämpö tukee elimistöä. Ota jalkakylpyjä, joihin voit sekoittaa suolan kanssa vahvistavia ja hengitysteitä avaavia eteerisiä öljyjä, kuten männyn ja eukalyptuksen eteeristä öljyä.
– Hiero aktivoivalla Lohikäärmesalvalla erityisesti keuhkopisteitä: yläselän aluetta selkärangan molemmin puolin, sekä rintakehän yläosaa ja jalkapohjia.
– Pidä itsesi lämpimänä ja käytä munuaisalueella eli alaselän alueella lämpöpakkausta (esimerkiksi Paras Ystävä -kaurapakkaus).
– Huomioithan muut ihmiset niin, että yskit ja aivastelet nenäliinaan tai hihaan. Pese käsiäsi huolellisesti saippualla ja lämpimällä vedellä.
– Pidä mieli rauhallisena ja ajattele valoisia ajatuksia!