Hämeenkyrön peltomme ovat olleet saman suvun hellässä huomassa satoja vuosia. Agronomit Virpi Raipala-Cormier ja James Cormier ovat viljelleet Virpin suvun peltoja luomumenetelmin 1980-luvulta alkaen. Nyt kymmenes sukupolvi – Jupiter ja Valo Cormier – on siirtynyt viljelemään peltoja uudistavan viljelyn periaatteiden mukaisesti.
Uudistavalla luomuviljelyllä kukoistavia ekosysteemejä
Uudistavassa viljelyssä eli hiiliviljelyssä sidotaan hiilidioksidia maaperään. Keskeisintä on se, että maata muokataan mahdollisimman vähän. Jatkuva syvä kyntäminen nostaa maan mikroeliöstön pinnalle, jossa aurinko tuhoaa sen. Elävä maaperä köyhtyy ja vapauttaa hiilidioksidia. Siksi on tärkeää, että pidämme pellot kasvien peitossa: paljas maa ei altistu auringolle ja ravintoaineet eivät valu hukkaan vesisateissa.
Parannamme maaperää myös heinä–viherlannoituksella, jolloin biomassa muuttuu pieneliöiden ruuaksi ja hyväksi mullaksi. Lisäksi kylvämme viljapeltojemme sekaan kerääjäkasveja, joten pelto ei jää paljaaksi syksylläkään. Peltomme ovat noin 95-prosenttisesti kasvien peittämiä. Edistämme luonnon monimuotoisuutta useilla eri tavoilla myös peltojen ulkopuolella, muun muassa hoitamalla piennarkasvillisuutta. Viljelykierto ja torjunta-aineettomuus ovat tärkeä osa viljelyperiaatteitamme.
Tavoitteemme on viljellä tavalla, joka rikastuttaa maaperää sen köyhdyttämisen sijaan. Haluamme luoda kukoistavia ekosysteemejä, joissa viihtyvät niin ihmiset kuin hyönteisetkin. Hiiliviljely parantaa maaperän rakennetta, lisää monimuotoisuutta, ehkäisee eroosiota ja torjuu ilmastonmuutosta – ja samalla mahdollistaa suuremmat sadot ja ravinteikkaammat kasvit, joista saa erityisen tehokkaita, fytoterapeuttisesti vaikuttavia aineita, joita käytämme tuotteidemme raaka-aineina.
Viljelemme yli 20 eri luonnonkasvia ja yrttiä, joita käytämme tuotteissamme. Viljelypinta-alamme on noin 24 hehtaaria, ja siitä yrttien ja luonnonkasvien viljelypinta-ala on noin 3,5 hehtaaria. Lisäksi keräilemme peltojen ulkopuolelta eri yrttejä ja luonnonkasveja – ne mukaan luettuna lajikemäärämme on lähes 30. Meillä on myös mahdollisuus kerätä omasta luomumetsästä, jonka keruualuetta on 73 hehtaaria.
Frantsilassa viljely alkaa keväällä pääsiäisen jälkeen taimikasvatuksella, jolloin noin 20000 uutta kasvia saa alkunsa siemenestä kasvihuoneessamme. Juhannukseen mennessä istutamme taimet peltomaahan. Yrttipeltomme ovat kukinnan aikaan täynnä mehiläisiä, kimalaisia ja perhosia. Satoa alamme kerätä jo kesällä, ja sadonkorjuuaika jatkuu syksyyn saakka.
Uudistavalla viljelyllä luomme kukoistusta.